Motorna površinska ili Električna potopna pumpa/crpka za vodu – koju i kada izabrati?!

To je odluka koja se odnosi na odabir tehnologija pumpi/crpki za odvodnju za operacije u građevinarstvu, rudarstvu i komunalnim područjima.

Međutim, za razliku od rasprave o automobilima, to nije natjecanje u tehničkoj nadmoći kako bi se odredio izravni pobjednik. To je zdravorazumski proces odabira koji se temelji na usklađivanju performansi i mogućnosti opreme sa svim aspektima primjene odvodnjavanja. Sve odluke trebaju uzeti u obzir kritične čimbenike kao što su potrebni volumen, specifikacije protoka/visine izbacivanja, sastav vode i materijala koji se pumpaju.

Sposobnost pumpe mora obuhvatiti varijable radnih uvjeta, pristupa gradilištu, trajanja projekta, ekoloških problema, autonomije opreme i još mnogo toga.

Evo pet ključnih stvari na koje biste se trebali usredotočiti kada se odlučite kupiti ili unajmiti dizelsku ili električnu pumpu:

1. Snaga i Protok/Usis

Čvrsto konstruirane za izdržljivost i pouzdanost, centrifugalne pumpe s dizelskim motorom dizajnirane su za rukovanje velikim količinama ispuštene vode. Radni raspon protoka obično je između

800 lit/min do 36.000 lit/min visinom dizanja do 51 metar. Osim toga, ove crpke mogu raditi u promjenjivom rasponu brzine, što im omogućuje pokrivanje različitih aplikacija i kombinacija protoka/visine.

Za usporedbu, srednje do velike električne potopne pumpe nude maksimalnu snagu u području od 80 kW i obično mogu upravljati protokom od malih 250 lit/min do velikih 20.000 lit/min s maksimalnim visinom dizanja od 85,0m. Ovo je tipičan raspon; međutim, dostupne su i veće crpke.

2. Rukovanje krutim česticama u suspenziji

Dizelske centrifugalne pumpe mogu raditi s vodom koja je čista ili prljava, kao i s otpadom i vlaknastim materijalima. Njihov kapacitet rukovanja krutim tvarima može doseći veličinu do 76 mm zahvaljujući značajkama kao što su poluotvoreni rotori i kućišta pumpe otporna na abraziju. Promjeri priključka za pražnjenje obično se kreću od 75 – 300 mm.

Nasuprot tome, električne potopne pumpe imaju sposobnost rukovanja abrazivnim materijalima i krutinama do 12 mm (veći propust krutih čestica kod muljnih pumpi), iako se preporučuje u konfiguraciji sa rotorom (impelerom) tvrdoće 65 HRC kada rukujete suspendiranom krutom tvari.

3. Aplikacija (primjena)

Električne potopne pumpe za odvodnjavanje nude prenosivost, lako rukovanje i općenito su dostupne u rasponu snage i kapaciteta koji ih čini prikladnima za aplikacije kontrole podzemne vode; uključujući hitne dužnosti. Na primjer, gradilišta i rudarska mjesta gdje je potrebna pumpa male površine, kao što je ispuštanje taložnog spremnika. Također su korisni za primjene gdje se dizelske pumpe ne mogu koristiti, na primjer u podzemnim rudarstvima ili gdje emisije ispusnih plinova motora nisu dopuštene.

S druge strane, potpuno automatske samousisne dizelske centrifugalne pumpe su de facto izbor za isporuku rješenja za brzo odvodnjavanje na mjestima gdje alternativni izvor energije, kao što je generator ili napajanje – nije dostupan. Oni su idealno rješenje za transport ili podizanje vode s velikim abrazivnim krutim tvarima u suspenziji; kao što je kod odvodnjavanja građevina i kamenoloma, poplavnih voda, preusmjeravanja potoka i komunalne primjene. Rukovanje transportom i skladištenjem na udaljenim mjestima je pojednostavljeno ako ove pumpne jedinice imaju utore za viličar i ugrađenu ušicu za podizanje.

Električne potopne pumpe:

– prenosivost

– jednostavno rukovanje.

– za primjene gdje emisije ispušnih plinova motora nisu dopuštene

Primjena:

– Hitne intervencije (poplave/isušivanje)
– Rudarstvo
– Građevinarstvo
– Vatrogastvo
– Geotehnički zahvati

Diesel centrifugalne pumpe:

– Rješenja za brzo odvodnjavanje vode s velikim abrazivnim krutinama u suspenziji, gdje alternativni izvor energije nije dostupan

Primjena:

– Hitne intervencije (poplavne vode)
– Isušivanje jezera/ribnjaka/korita rijeka
– Građevinarstvo
– Vatrogastvo
– Rudarstvo (površinski kopovi) i kamenolomi

4. Svojstva

Električne potopne pumpe

Omogućujući sate, pa čak i dane, rada pumpe za odvodnjavanje bez nadzora, potopne pumpe mogu zadovoljiti zahtjevne zahtjeve podizanja vode iz velikih dubina ili spuštanja razine podzemne vode čak i u najtežim okruženjima; s nekim modelima koji mogu raditi do 2000 sati bez nadzora i dizajnirani su za održavanje rada na suho. Budući da su podzemne jedinice, mogu nastaviti raditi pod ledom u uvjetima smrzavanja; sve dok je pumpa potpuno uronjena. Gdje je to prikladno zadatku, električne pumpe nude ekološku kompatibilnost. Na primjer, tihi rad ključna je značajka njihove izvedbe kada su smješteni u naseljenim područjima ili angažirani u noćnim operacijama.

Motorne pumpe

Kada su opremljene pouzdanim motorom i hladnjakom velikog kapaciteta, centrifugalne pumpe će osigurati neprekidan i siguran rad čak i pri visokim uvjetima okoline. Zajedno s autonomijom goriva od oko 40 sati, omogućena je kontinuirana drenaža čak i sa značajnim količinama zraka (uvjeti hrkanja) zahvaljujući automatskom punjenju vakuumske pumpe s membranom bez ulja. Osim toga, neke crpke mogu biti opremljene iznimno velikim spremnikom goriva koji im omogućuje dulje vrijeme rada bez dolijevanja goriva

5. Održavanje i servis

S električnim potopnim crpkama zajamčena je izuzetna izdržljivost jer nude visoku otpornost na trošenje. U međuvremenu, modularna konstrukcija ovih vrsta crpki omogućuje pojednostavljene postupke održavanja. Neki modeli također mogu biti opremljeni kompletima za servisiranje na licu mjesta i zamjenu dijelova, uključujući brtve i impelere.

Uz iznimku zamjene potrošnih dijelova i filtara motora, održavanje centrifugalnih pumpi je lako i jednostavno. Još jedan dio privlačnosti ove vrste opreme organizacijama za iznajmljivanje je uključivanje naprednih kontrolera s mogućnostima praćenja podataka koji označavaju kada su potrebne servisne intervencije.

Zaključak:

Sve se svodi na prirodu primjene i pitanja kao što su gdje je lokacija, koliko je duboka pristupna točka, kakva je priroda mješavine vode/materijala koja se pumpa i koliko će dugo oprema trebati raditi da završi operacija?

Ispravan odabir crpke ovisit će o fizičkim parametrima – statičkoj visini, potrebnoj duljini crijeva i njegovom promjeru. Trebat će tumačenje krivulja performansi brzine protoka i visine koje su objavili proizvođači opreme kako bi se pronašao BEP (točka najbolje učinkovitosti), a time i pumpa koja je najbolje ocijenjena za postizanje ove učinkovitosti. Štoviše, potrebno je uzeti u obzir gubitke trenjem i probleme s kavitacijom. Dakle, općenito, napraviti pravi izbor nije jednostavno pitanje, ali uz stručno vodstvo dobavljača opreme ili iznajmljivača može se postići na zadovoljavajući način pri odabiru pumpe za odvodnjavanje.